Ο Άγιος Ματθαίος στο Ευαγγέλιο του κάπου αναγράφει…

Οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες!

Στην Ελλάδα, με την οικονομία της πια de facto «αξιολογημένη», η πολιτική επικαιρότητα μοιάζει ιδιαίτερα φτωχή. Παρ΄ όλα αυτά μέσα στη μιζέρια της μπορεί να αποδειχθεί αρκετά παιδευτική και αυτό ακριβώς έγινε την περασμένη βδομάδα. Για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα ήρθε η κρίση στο MEGA προκαλώντας αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τίποτα το ιδιαίτερο μέχρι στιγμής. Αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν το ότι στον ίδιο χρόνο συζητείτο στη δημόσια σφαίρα η υπόθεση για τις εξετάσεις κάποιων από όσους χρησιμοποίσαν πλαστά πτυχία και απολυτήρια για να εισχωρήσουν στο «υπέροχο» δημόσιο.

Το κακό με όσους υιοθετούν υποκριτική και ανακόλουθη στάση είναι ότι δύσκολα αποδεικνύεται η υποκρισία τους. Αυτό που πάντα τους ξεσκεπάζει είναι η ανεπιθύμητη εμφάνιση παράλληλων καταστάσεων που δοκιμάζουν τα επιχειρήματα τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν άρχισε να γίνεται φανερό ότι το MEGA κινδυνεύει με λουκέτο, ο κυβερνοχώρος πλημμύρισε με μηνύματα που οι επικριτές τους τα χαρακτήρισαν, το λιγότερο, ως χαιρέκακα. Πως ήταν δυνατόν, διερωτώνταν, να προκαλεί χαρά η μη καταβολή δεδουλευμένων ή η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας;

Το παράδοξο ήταν ότι τα παραπάνω ακούγονται και γράφονται από θιασώτες των «μεταρρυθμίσεων» και της εγκαθίδρυσης ενός υγιούς ανταγωνισμού στη χώρα. Αυτοί λοιπόν οι ιδεολόγοι εύχονται να βρεθεί …λύση για το MEGA. Δηλαδή για ένα κανάλι που όλοι ξέρουμε τι συμφέροντα εξυπηρέτησε τα τελευταία χρόνια. Και για όσους αμφιβάλλουν αρκεί η μαρτυρία ενός από τους αγωνιούντες εργαζόμενους του: «Αν υπήρχε “γραμμή”; Βεβαίως και υπήρχε. Αν υπήρχαν λευκές και μαύρες λίστες καλεσμένων και θεμάτων; Βεβαίως και υπήρχαν. Αν υπήρχαν εναλλαγές στη στήριξη ή στην κριτική απέναντι σε κυβερνήσεις και κόμματα; Βεβαίως και η απάντηση είναι θετική. Αλλά μόνο κάποιος αδαής μπορεί να υποστηρίξει ότι υπήρχε, υπάρχει ή θα υπάρξει ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο που δεν θα τα έχει ΟΛΑ αυτά».

Θιασώτες του φιλελευθερισμού λοιπόν ζητούν να γίνει ειδική ρύθμιση για επιχείρηση που όχι μόνο οι ιδιοκτήτες της δεν κρίνουν σκόπιμο να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και που δεν εκπληρώνει τον διακηρυγμένο της σκοπό, ήτοι την αδέσμευτη ενημέρωση. Και τι ρύθμιση θα μπορούσε να είναι αυτή; Μα μονάχα ένα δάνειο που ένας ορθολογικά σκεπτόμενος τραπεζίτης ποτέ δεν θα έδινε. Και επαναλαμβάνω αυτό αποτελεί αίτημα των φιλελεύθερων διαδικτυακών ακτιβιστών.

Όποιος επισημαίνει τη προαναφερθείσα παραδοξότητα δέχεται δικαίως επιθέσεις του τύπου: «Εσύ που στήριζες τους υπαλλήλους της ΕΡΤ και τους άλλους απολυμένους γιατί τώρα δεν στηρίζεις το δίκιο των εργαζομένων του MEGA;» Οι σχετικές συζητήσεις μέχρι πριν μερικές μέρες επεκτείνονταν ατέρμονα χωρίς να οδηγούν πουθενά.

Ευτυχώς όμως την περασμένη βδομάδα «έσκασε» το θέμα των πλαστών πτυχίων και κάποιος που το πρωί στήριζε τους εργαζόμενους του MEGA το μεσημέρι ζήταγε την κεφαλή ενός αριθμού εργαζομένων, καίτοι δημοσίων υπαλλήλων, επί πίνακι. Αντίστοιχα αυτός που το απόγευμα υπερθεμάτιζε για την ανάγκη εκκαθάρισης του δημόσιου λόγου από επίορκους δημοσιογράφους, το βράδυ έβρισκε τον εαυτό του να υπερασπίζει άτομα που μπήκαν στο δημόσιο παράτυπα. Για να σώσουν τα προσχήματα μάλιστα κάποιοι της δεύτερης ομάδας επικαλούνται το φιλελεύθερο επιχείρημα της δια βίου μάθησης υπενθυμίζοντας πως κάποιος μπορεί να μπει στο δημόσιο εξεταζόμενος ως απόφοιτος λυκείου και αφού μπει να παρουσιάσει το πτυχίο του ώστε να ανέβει ευκολότερα στο μισθολόγιο και την ιεραρχία.

Το αλαλούμ που προκλήθηκε στα πολιτικοποιημένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικό της υποκρισίας που κυριαρχεί όχι μόνο στην πολιτική και τη δημοσιογραφία αλλά και ανάμεσα μας. Η έκδηλη ανακολουθία πολλών εξ ημών δείχνει πως δεν υπηρετούμε ιδέες και οράματα αλλά ότι κατά βάθος είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άσπρο μαύρο προκειμένου να προστατεύσουμε όχι τόσο πεποιθήσεις και αξίες, αλλά ανθρώπους και ομάδες μόνο και μόνο επειδή τους θεωρούμε πολιτικά κοντά μας. Αυτή η κατάσταση είναι η επιτομή ενός φραξιονισμού που δείχνει πως μάλλον δεν εξελιχθήκαμε και πολύ σε σχέση με εκείνες τις οπισθοδρομικές κοινωνίες που στήριζαν τα κόμματα των Κολοκοτρωναίων, των Υδραίων, των Μποτσαρεών και πάει λέγοντας.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια εκτεταμένη υποκρισία. Αλλά γιατί αλήθεια συμβαίνει αυτό; Μα επειδή το να καταπίνεις την κάμηλο ήταν ανέκαθεν η εύκολη λύση. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο για ένα πολέμιο των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» να εκφράσει αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του MEGA. Αντίστοιχα είναι βάρος ασήκωτο για ένα Θατσερικό να υποστηρίξει κάποιον που μπήκε παράτυπα στο δημόσιο ακόμα και αν σήμερα είναι σε θέση να επικαλεστεί πως διαθέτει πλέον τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για τη θέση που κατέχει.

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη λύση λοιπόν; Διότι η βραχυπρόθεσμη είναι είτε να κάνουμε τον Κινέζο, είτε να υποκρινόμαστε δίχως αιδώ. Αλλά πριν πάμε στη λύση είναι φρόνιμο να προσδιορίσουμε πιο ακριβώς είναι το ζητούμενο. Το ανωτέρω συνοψίζεται στο εξής. Κάποια στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση οφείλει να εκφράζεται με όρους ειλικρίνειας και από πρόσωπα που να διακρίνονται για τη συνέπεια λόγων, έργων και ιδεών. Κάτι τέτοιο ακόμα φαντάζει ως κάτι μακρινό αλλά για να μικρύνουμε την απόσταση χρειάζεται ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάδειξη της υποκρισίας στην δημόσια αντιπαράθεση σε όλες τις εκφάνσεις της. Όσο περισσότερο θα αποδυναμώνεται και θα απομονώνεται ο δημαγωγικός λόγος στη βάση, τόσο περισσότερο εκείνοι που μιλάν δημόσια θα νιώθουν την ανάγκη  να γίνονται συγκεκριμένοι και να μην μηρυκάζουν κούφια λόγια και εύκολες καταγγελίες.

059

Τα λέμε σύντομα

Άγιος Ματθαίος

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s