Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ κάποτε είπε…

Ποτέ μη μπερδεύεις μια μεμονωμένη ήττα με μια τελική ήττα!

Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ων προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Ο οικολόγος υποψήφιος κέρδισε και θα είναι ο επόμενος αυστριακός καγκελάριος.* Η εξέλιξη μοιάζει αρκετά θετική μιας και ένας προοδευτικός άνθρωπος θα ηγείται μιας χώρας με βαριά παράδοση και όνομα στην ευρωπαϊκή ιστορία. Ένας τέτοιος άνθρωπος, αν μη τι άλλο, αναμένεται να κρατήσει και φιλελληνική στάση. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν, έτσι;;; Δυστυχώς με δυσκολία μπορώ να ανάσανω με ανακούφιση και ας περίμενα με αγωνία τα αποτελέσματα των εκλογών της 22ας Μαΐου.

Αλλά προς τι αλήθεια ο αρνητισμός; Αν μη τι άλλο όταν ανασαίνει με ανακούφιση όλο το ευρωπαϊκό κατεστημένο δύσκολα μπορώ να ταυτιστώ μαζί του. Και αυτό γιατί όταν, για παράδειγμα, ο Μοσκοβισί τουιτάρει πανηγυρικά δεν το κάνει επειδή έχει οικολογικές ή δημοκρατικές ευαισθησίες ανάλογες με εκείνες που διακατέχει το προοδευτικό κομμάτι της ευρωπαϊκή νεολαίας που θέλω να πιστεύω ότι ανήκω. Ο Μοσκοβισί μαζί με την πανίσχυρη γραφειοκρατία των Βρυξελλών πανηγυρίζει γιατί η ουσία των αυστριακών εκλογών είχε να κάνει με την υποψηφιότητα που τελικά έχασε. Κανένας όλο αυτό το διάστημα δεν ενδιαφέρθηκε για τον 72χρονο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν. Οι περισσότεροι εξάλλου, μέχρι πριν μερικούς μήνες, αγνοούσαμε και την ίδια την ύπαρξη του. Όλο το ενδιάφεραν δίκαια συγκέντρωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο 45χρονος αεροναυπηγός που κατάφερε να βγει με μεγάλο προβάδισμα πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Χόφερ είναι ακροδεξιός με ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή και αντιμεταναστευτική ατζέντα. Ενδεχόμενη νίκη του, ακόμα και αν δεν ήταν προγραμματισμένο το βρετανικό δημοψήφισμα, θα ενίσχυε τις από καιρό κινητοποιημένες διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χόφερ, ως ηγέτης μιας χώρας με βαρύ όνομα, δύσκολα θα μπορούσε να περιθωριοποιηθεί στις τακτικές συνόδους των Ευρωπαίων ηγετών. Και επειδή ανέκαθεν οι ιδέες τρέφονται από την επιτυχία, η ακροδεξιά θα αποκτούσε νέα δυναμική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου.

Το αρνητικό σενάριο τελικά αποφεύχθηκε. Πως; Με την παλιά καλή τακτική της καθολικής δαιμονοποίησης και της συσπείρωσης των λεγόμενων δημοκρατικών δυνάμεων. Είναι η ίδια τακτική που δεν αφήνει τη Λεπέν, και παλιότερα τον πατέρα της, όχι μόνο να μην εισέλθει στο Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά και να μην μπορεί να εκλέξει δημάρχους, κυβερνήτες ή μεγάλο αριθμό βουλευτών. Και όλα αυτά παρ’ ότι εδώ και λίγα χρόνια ο πολιτικός φορέας που ηγείται είναι πρώτο κόμμα στη Γαλλία.

Όμως αυτή η λογική είναι αδιέξοδη. Ο Χόφερ έχασε την καγκελαρία για λίγες χιλιάδες ψήφους. Μάλιστα αν δεν ήταν η επιστολική ψήφος θα είχε κερδίσει καθαρά με τέσσερις σχεδόν μονάδες. Ας μην ξεχνάμε πως η επιστολική ψήφος απαρτίζεται κυρίως από κοσμοπολίτες και μεσαίας ή άνωτερης τάξης Αυστριακούς. Αυτό που επίσης απέτρεψε την εκλογή Χόφερ ήταν ο αστικός κόσμος. Μόνο σε ένα από τα δέκα μεγάλα αστικά κέντρα ήρθε πρώτος. Αντίθετα επικράτησε στις αγροτικές περιοχές.

Ο Χόφερ στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από αγρότες και εργάτες του λεγόμενου μπλε κολάρου. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν όχι μόνο σε τι επικίνδυνες ατραπούς έχει εισέλθει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και πόσο έχει αποτύχει ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος. Φτωχοί άνθρωποι αποξενώνονται ολοένα και περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ακατανόητες πολιτικές της που δεν δείχνουν να στοχεύουν στη βελτίωση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Οι Βρυξέλλες εδώ και χρόνια καλλιεργούν το φόβο ως μέσο αναστολής των φυγόκεντρων τάσεων προτάσσοντας την απουσία ενναλακτικής στις ντιρεκτίβες της. Όμως όταν κάποιος χάνει τελείως την ελπίδα και το μόνο που του μένει είναι ο φόβος τότε δε θέλει και πολύ για να στραφεί σε εκείνους που του υπόσχονται να λύσουν με τρόπο απλό και αποφασιστικό τον γόρδιο δεσμό των προβλημάτων του στοχοποιώντας αδύνατες ομάδες (βλ. πρόσφυγες / μετανάστες).**

Ο Χόφερ δήλωσε στους ψηφοφόρους του ότι η ήττα του στο νήμα αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο Χόφερ έχει δίκιο αλλά για κακή του τύχη η μπάλα δεν είναι στο δικό του γήπεδο. Ο άγνωστος οικολόγος Βαν Ντερ Μπέλεν κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει ως χρήσιμος ηλίθιος για το κατεστημένο των Βρυξελλών. Αλλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, αντί να εύχονται παθητικά να έρθει η επιφοίτηση στους συντηρητικούς γραφειοκράτες που κρατάν τα κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να πάρουν επιτέλους πρωτοβουλίες και με ένα θετικό λόγο να προτείνουν λύσεις που θα ανατρέψουν μια για πάντα τόσο το αφήγημα της αναπόφευκτης λιτότητας, όσο και τον αναχρονιστικό λόγο της ακροδεξιάς που στον 21ο αιώνα ουσιαστικά προτείνει στις αναπτυγμένες κοινωνίες να κλειστούν στον εαυτό για να απολαύσουν μόνες τους τον πλούτο που έχουν αποθησαυρίσει.

Σίγουρα στην Ελλάδα λαός και «αριστερή» κυβέρνηση έχουν παραδώσει εδώ και μήνες τα όπλα αλλά ευτυχώς η Ελλάδα είναι συγκριτικά αρκετά μικρή για να σκορπίσει με την εμπειρία της καθολική απογοήτευση. Οι εκλογές στην Ισπανία και το κίνημα ενάντια στη μεταρρύθμιση Ολάντ στη Γαλλία αποτελούν χρυσές ευκαιρίες αλλά για να αξιοποιηθούν θα πρέπει το «κίνημα» να βρει όχι απαραίτητα ηγέτες, αλλά θετικές ιδέες που στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον να λένε επιτέλους κάτι και που να πάνε τον διάλογο για την πορεία της ανθρωπότητας ένα βήμα παραπέρα. Εύκολο; Σίγουρα όχι αλλά όσο απαισιόδοξος και να είμαι σε προσωπικό επίπεδο ξέρω καλά πως η Ιστορία είναι γεμάτη εκπλήξεις (τόσο καλές, όσο και άσχημες) που πάντα προκύπτουν εκεί που δεν τις περιμένεις.

* Όπως παρατήρησε τακτικός και σχολαστικός ακόλουθος της στήλης ο Χόφερ εκλέχθηκε πρόεδρος και όχι καγκελάριος. Αποφάσισα να μη διορθώσω το λάθος με επεξεργασία αλλά να το επισημάνω με υποσημείωση ως ένδειξη της διάδρασης συντάκτη με αναγνώστη.

** Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως ανέκαθεν η ακροδεξιά έβαζε στο στόχαστρο της πιο αδύνατους από τους αδυνάτους που υποτίθεται υπερασπίζεται χαρακτηρίζοντας τους ως πράκτορες της πανίσχυρης διεθνούς συνομωσίας που αυτή, και καλά, τολμά να ξεσκεπάσει και να πολεμήσει. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση!

058

Τα λέμε σύντομα

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s