Ο Φρανς Κάφκα κάποτε είπε…

Στη μάχη ανάμεσα σε σένα και τον κόσμο, υποστήριξε τον κόσμο.

Σε μια καταχρηστικά αλληγορική ανάγνωση η Μέση Ανατολή, από το 1950 και μετά, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια δασώδη έκταση που ενώ μόνιμα κινδυνεύει από τον πύρινο εφιάλτη επιμένει να φιλοξένει εντός της ένα σύμπλεγμα αποθηκών γεμάτες εκρηκτικά. Μάλιστα εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερων κανόνων η προληπτική αποψίλωση της περιοχής απαγορεύεται και έτσι μοιραία όλο το βάρος για την ασφάλεια της επαφίεται στην πυρόσβεση η οποία συνεπικουρείται από εξειδικευμένες ομάδες «μετεωρολόγων». Η αποστολή των τελευταίων είναι να μελετούν τα «φαινόμενα» και να υποδεικνύουν ανά πάσα στιγμή ποιες περιοχές του συμπλέγματος κινδυνεύουν περισσότερο ώστε να τίθεται σε επιφυλακή ο «πυροσβεστικός» μηχανισμός προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή.

Σε αυτό το πλαίσιο οι διεθνούς κύρους «μετεωρολόγοι», κατά το φθινόπωρο του 2010, είχαν στρέψει την προσοχή τους στην «αποθήκη» με το όνομα Λίβανος. Σε αυτή τη χώρα κυρίαρχο ρόλο έπαιζε και παίζει μια ένοπλη οργάνωση με την επωνυμία «Κόμμα του Θεού» που στα αραβικά αποδίδεται ως Χεζμπολλάχ. Το εν λόγω κίνημα έχαιρε μεγάλης δημοτικότητας στην ευρύτερη περιοχή λόγω της αντοχής που επέδειξε ενάντια στην επιθετικότητα των Ισραηλινών το καλοκαίρι του 2006. Το φθινόπωρο του 2010 λοιπόν, αναμενόταν με αγωνία ένα πόρισμα από τον ΟΗΕ το οποίο αφορούσε τη δολοφονία του Σουνίτη Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι (το συγκεκριμένο όνομα θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Σύντροφος Μεταξάς» αλλά επειδή έχουμε 4η Αυγούστου σήμερα ας επιμείνουμε στην αμετάφραστη χρήση του ονόματος) το 2005. Αποτελούσε κοινό μυστικό πως το πόρισμα του ΟΗΕ θα απέδιδε κατηγορίες σε στελέχη της Χεζμπολλάχ και για αυτό όλοι αναζητούσαν μια φόρμουλα που θα περιόριζε τις αρνητικές συνέπειες των νομικών ενεργειών του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια, όλοι φοβόντουσαν πως η στοχοποίηση των Σιιτών Ισλαμιστών του Λιβάνου θα προκαλούσε μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα τίναζε στον αέρα όλη την περιοχή. Και αυτό γιατί η Χεζμπολλάχ δεν θα δεχόταν να παραδώσει τα στελέχη της με αποτέλεσμα το ξέσπασμα ενός νέου γύρου εμφύλιων διαμαχών στον πολυσυλλεκτικό Λίβανο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Χεζμπολλάχ, κατά πάσα πιθανότητα, θα έβγαινε κερδισμένη αλλά αυτό θα ήταν ανάθεμα για το Ισραήλ που με πρόσχημα την ασφάλεια του θα εισέβαλε για άλλη μια φορά στη χώρα των Κέδρων και ίσως έβρισκε την ευκαιρία να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κύριο σύμμαχο της Χεζμπολλάχ. Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΟΗΕ ανέβαλε και ανέβαλε την δημοσιοποίηση του επίμαχου πορίσματος. Τελικά το περιβόητο κείμενο δεν είδε επίσημα το φως της δημοσιότητας μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011, αλλά τότε κανένας δεν έδωσε σημασία γιατί στο μεταξύ πολύ πιο σημαντικά πράγματα λάμβαναν χώρα στην εύφλεκτη περιοχή.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πόσο πολλοί «υποψιασμένοι» Αριστεροί και Δεξιοί στην Ελλάδα προσυπογράφουν τη θέση της Χεζμπολλάχ για τα γεγονότα στη Συρία. Ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, έχει κατ’ επανάληψη υιοθετήσει την άποψη του Μπασάρ που λέει ότι οι πολύμηνες συγκρούσεις στη Συρία είναι προϊόν συνομωσίας που αποσκοπεί στο σπάσιμο του άξονα αντίστασης στο Ισραήλ. Στο ίδιο μήκος κύματος μια σειρά από δεξιές και αριστερές ιστοσελίδες φιλοξενούν εδώ και καιρό άρθρα και αναλύσεις που αποδεικνύουν το πανούργο σχέδιο των «ισλαμοφασιστών» στη Συρία. Μερικές φορές αναρωτιέμαι ειλικρινά για το πως όλο αυτό το συνονθύλευμα αντιιμπεριαλιστών, θρησκόληπτων και εθνικιστών αντιλαμβάνεται την Χεζμπολλάχ. Τι είναι δηλαδή για αυτούς ο Νασράλα και τα στελέχη του, Χριστιανοί ή Δημοκράτες;

Πέρα όμως από την ελαφρότητα του πράγματος υπάρχει και ένας ελέφαντας στο δωμάτιο τον οποίο επιβάλλεται να προσέξουμε. Αν το 2010 Αμερικανοί και Ισραηλινοί επιθυμούσαν να επιτεθούν σε Ιράν, Λίβανο και Συρία διέθεταν το τέλειο πρόσχημα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να «πείσουν» τον ΟΗΕ να φουσκώσει το πόρισμα του και να το δημοσιοποιήσει το νωρίτερο δυνατό. Αν τώρα κάποιοι πιστεύουν πως η πίεση χρυσοκάνθαρων υπαλλήλων είναι δυσκολότερο πράγμα από την κινητοποίηση εκατομμύριων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Αραβικού Κόσμου τότε απλά σηκώνω τα χέρια ψηλά και παραπέμπω στον Αϊνστάιν και τη γνωστή ρήση περί απείρου και ανθρώπινης βλακείας. Στο κάτω κάτω της γραφής αν CIA και Μοσάντ μπορούν τόσο εύκολα να ανατρέπουν καθεστώτα μέσω «στημένων» μαζικών διαδηλώσεων τότε γιατί δεν έβαζαν τον «πράκτορα» τους τον Μπουαζίζι να αυτοπυρποληθεί στην Βυρηττό …αγανακτισμένος από την παρακράτος της Χεζμπολλάχ. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα επιτύγχαναν τον αφοπλισμό του μεγάλου τους πονοκεφάλου αλλά και θα μετέφεραν ταχύτατα την Αραβική Άνοιξη στην Δαμασκό. Αν όλα λοιπόν έγιναν βάσει οργανωμένου ιμπεριαλιστικού σχεδίου τότε γιατί του πολέμου ενάντια στον Άσσαντ προηγήθηκε η φυγή του προστατευόμενου των Γάλλων (Μπεν Αλί), η πτώση του φίλου των Αμερικανών (Μουμπάρακ) και ο θάνατος του κολλητού του Μπερλουσκόνι (Καντάφι); Όσοι Δεξιοί και Αριστεροί επιμένουν να βλέπουν τις εξελίξεις στη Συρία απλά σαν την εφαρμογή ενός σχεδίου μυστικών υπηρεσιών το κάνουν είτε από ιδεολογικές παρωπίδες, είτε επειδή λόγω της προσωπικής τους δειλίας έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους λαούς και τους ανθρώπους ως νάνους που στέκουν ανήμποροι εμπρός στους «μεγάλους» και τα σχέδια τους.

Όμως πέρα από την παραπάνω ανάλυση αρχών μια σειρά από ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την ταυτότητα των εξεγερμένων, τις επιδιώξεις του και τους προμηθευτές των όπλων τους. Υπάρχει γενικά μια θεωρία που λέει πως οι ειρηνικές εξεγέρσεις είναι πιο παραγωγικές από τις ένοπλες. Η συγκεκριμένη θεωρία στηρίζεται στο ότι ειρηνικές δράσεις μπορούν να τραβήξουν περισσότερο κόσμο μιας και ο κίνδυνος απωλειών είναι περιορισμένος και σε περίπτωση που συμβούν ισχυροποιούν το κύμα της αμφισβήτησης απονομιμοποιώντας τον καταπιεστή. Όταν όμως το καθεστώς συνεχίζει να σκοτώνει, να συλλαμβάνει, να βασανίζει και να εξαφανίζει η υπομονή δοκιμάζεται. Σε μια ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα το 1944 ο λαός κατέκλυσε το Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα». Όταν οι αστυνομία, παρακρατικοί και Βρετανοί διέλυσαν τους ειρηνικούς διαδηλωτές με σφαίρες το ΕΑΜ δεν κήρυξε νέα ειρηνική διαδήλωση αλλά διέταξε τον εφεδρικό ΕΛΑΣ να επιτεθεί ανοργάνωτα στο αστυνομικό τμήμα του Μακρυγιάννη. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει τόσο αίμα η υψηλή κριτική δεν είναι μόνο ηλίθια, αλλά μοιάζει και κακόβουλη. Η Συριακή αντιπολίτευση βρέθηκε σε μια απελπιστική θέση και έτσι έκρινε ότι δεν έμενε άλλος δρόμος από την ένοπλη αντιπαράθεση. Είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενόπλων είναι Σουνίτες από την επαρχία. Είναι επίσης αλήθεια ότι δέχονται βοήθεια από την Αμερική και την Τουρκία. Αλλά αυτά δεν είναι τα αίτια αλλά οι συνέπειες της συριακής κρίσης. Τέλος όλοι οι υπερευαίσθητοι εθνικιστές που κόπτωνται για την τύχη των ορθοδόξων της Συρίας και προχτές πανηγύριζαν για τον δήθεν ερχομό του Πούτιν στην Αρχαία Ολυμπία καλό είναι να θυμηθούν το πως και από ποιους βυθίστηκε ο στόλος του Ιμπραήμ στο Ναβαρίνο. Με άλλα λόγια μπορεί κάποιος να υποστηρίξει σήμερα σοβαρά πως οι Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Καραϊσκάκης, και Νικηταράς ήταν έμμισθα όργανα στην υπηρεσία Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων; Φυσικά και όχι, αλλά από την άλλη η  εμπλοκή των «Συμμάχων» στο Ναβαρίνο κάθε άλλο παρά αθώα και ανιδιοτελής ήταν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα στη Συρία όπου οι Αμερικάνοι, όπως αναμένεται να κάνει κάθε μεγάλη δύναμη, προωθεί τα συμφέροντα της. Για αυτό ακριβώς το λόγο η Συρία μετά την πτώση του Άσσαντ δεν θα είναι ανεξάρτητη αλλά θα έχει κάνει ένα βήμα προς αυτή. Έτσι έκαναν και οι Έλληνες με την επανάσταση του 1821, μπορεί το 1830 να μην είχαμε παρά μια ρημαγμένη χώρα πλήρως υποθηκευμένη στους ξένους αλλά είχαμε πάψει να αποτελούμε μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και  αυτό ήταν μια θετική εξέλιξη που ήρθε με πολύ κόπο και αίμα και όχι επειδή έτσι συνωμότησαν οι μεγάλοι της εποχής.

Τα λέμε σύντομα

Φρανς Κάφκα

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s