Ο Οδυσσέας Ελύτης κάποτε είπε…

Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα!

Περιδιαβαίνοντας το διαδίκτυο τις προάλλες έπεσα πάνω σε μια σελίδα που εύκολα κατέτασσες τους διαχειριστές της στη συνομωσιολάγνα δεξιά. Αυτό που με τράβηξε κοντά της ήταν η αναδημοσίευση άρθρου που αφορούσε στα τεκταινόμενα στη Συρία. Αυτό καθαυτό το κείμενο δεν ήταν κάτι σπουδαίο, καθώς απλά αναπαρήγαγε, με εκλεπτυσμένο αλήθεια, τρόπο τη ρητορική των υποστηρικτών του Σύρου προέδρου. Έκανε, δηλαδή, λόγο για ένοπλες ομάδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και  που δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από ένα κρίκο στην αλυσίδα των γεγονότων που θα οδηγήσει στην τελική επίθεση του ιμπεριαλισμού ενάντια στους αντισιωνιστές της Τεχεράνης. Eίναι, δηλαδή, ο τρόπος σκέψης της οποίας η διατροφική υπερβολή κορυφώθηκε με το πρόσφατο ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού Αντ Ντούνια όπου ο παραγωγός του αποκάλυψε πως ο …Μέσι και οι ντρίμπλες του στέλνουν μηνύματα στους λαθρέμπορους που προμηθεύουν με όπλα τους αντικαθεστωτικούς.

Τίποτα το ιδιαίτερο λοιπόν με το εν λόγω κείμενο εκτός από ένα στοιχείο, το συγγραφέα του. Στην αρχή πίστεψα πως ο αρθρογράφος θα ήταν δίχως άλλο ένα μίσθαρνο όργανο της μαφίας που κυβερνά τη Συρία εδώ και μισό αιώνα. Προς μεγάλη μου έκπληξη έκανα λάθος. Αυτός που υπέγραφε ήταν ο μέχρι τότε άγνωστος σε μένα Τζέημς Πέτρας. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάθε άλλο παρά συστημικός ή χαζός μπορεί να θεωρηθεί. Από όσα με πληροφόρησε το διαδίκτυο, πρόκειται για μια διάνοια που από πολύ νωρίς επέλεξε να πάει κόντρα στο ρεύμα. Έτσι, παρά τις σοσιαλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές του ιδέες κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει στα αμερικάνικα πανεπιστήμια αλλά και να αποσπάσει το βραβείο καλύτερης εργασίας Πολιτικών Επιστημών για τις ΗΠΑ το 1972. Ο Πέτρας, σε ένα περιβάλλον όπου ο αντικομουνισμός και η συμπάθεια προς το Ισραήλ ήταν αυτονόητα χάραξε μοναχική πορεία απορρίπτοντας την επικρατούσες ιδεοληψίες. Έκτοτε κράτησε αξιοπρεπή και συνεπή στάση, δεν έγινε δηλαδή Ανδρουλάκης. Έτσι, συνέχισε να υπερασπίζεται τους όπου γης αδικημένους και να καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική πατρίδα του. Έχοντας κανείς τέτοια «ένσημα» θα μπορούσε ποτέ να πουληθεί στον πρώτο τυχάρπαστο κληρονομικό δικτάτορα; Όχι. Επομένως οι γραμμές σε εκείνο το γελοίο κείμενο ήταν αν μη τι άλλο ειλικρινείς. Το ερώτημα λοιπόν είναι, πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Όλα έγκεινται στην ιδιότυπη δικτατορία που ασκούν οι ριζωμένες ιδέες στους ανθρώπους. Επειδή δεν θέλω να μακρηγορήσω με εκτενή επιχειρήματα θα παραθέσω μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα; Γιατί στην Ελλάδα της ανεξιθρησκίας η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων βαφτίζονται Χριστιανοί Ορθόδοξοι; Γιατί οι γριούλες που εκκλησιάζονται για δεκαετίες είναι εξαιρετικά απίθανο να απαρνηθούν τα θεία; Γιατί υπάρχουν παραδοσιακά δεξιές και αριστερές οικογένειες; Γιατί χιλιάδες συνταξιούχοι έτρεξαν να νομιμοποιήσουν την εκλογή Βενιζέλου; Γιατί απλά στο βαθμό που δεν βιώνουμε ένα δυνατό σοκ-καταστροφή δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε ιδέες, ιδιαίτερα δε αν είμαστε και κάποιας ηλικίας.

Πάνω στην ίδια λογική. Αναρωτηθείτε πόσο πιθανό ήταν ο Πέτρας να είχε αναπτύξει τις ίδιες αντιιμπεριαλιστικές απόψεις αν ήταν νέος, όχι την εποχή της επικοινωνιακής βιομηχανίας του ολοκαυτώματος, αλλά τον καιρό που αυτό συντελείτο. Επιπλέον, φανταστείτε τον Πέτρας σαν έναν από τους νέους του Ιράν την εποχή της «επανεκλογής» Αχμαντινετζάντ. Τι νομίζετε θα έκανε; Θα στήριζε τον αντισιωνιστή ηγέτη του, όπως έκανε ο μη μουσουλμάνος γέρος μαρξιστής Πέτρας από το σπίτι του στις ΗΠΑ το 2009, ή μαζί με άλλους «αφελείς» νέους θα διαδήλωνε για δημοκρατία ενάντια στις παθογέκειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας;

Όλα αυτά τα λέω για να καταδείξω ότι και άνθρωποι με πολυετή πείρα και περγαμηνές είναι δυνατό να μπερδέψουν το μέσο με το σκοπό. Είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους ποικιλοτρόπως. Είναι αλήθεια ότι η σιωνιστική μηχανή σκοτώνει, φυλακίζει, πολιορκεί και υποσιτίζει. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα. Όμως δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν τα συγκεκριμένα εγκλήματα επειδή τυγχάνει να είναι εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, αντιθέτως πρέπει να αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν τα συγκεκριμένα εγκλήματα επειδή τυγχάνει να είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ. Σε αυτή τη βάση είναι απίστευτα βλακώδες να κλείνεις τα μάτια σε σφαγές, απλά και μόνο επειδή ο όψιμος σφαγέας έχει προηγουμένως καταδικάσει (μαζί σου) έτερο σφαγέα. Δεν μπορεί να υπάρχουν καλοί και κακοί σφαγείς. Και επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ο αντισιωνιστής Μπασάρ μέσα σε ένα χρόνο έχει σκοτώσει όσους Άραβες έχει σκοτώσει το Ισραήλ μαζί τα τελευταία 10 χρόνια. Επίσης οι μεραρχίες του συριακού στρατού που με τόση τόλμη και αυταπάρνηση εισβάλουν στα χωριά και τις πόλεις της χώρας που κληρονόμησε ο Μπασάρ το 2000, δεν έχουν ρίξει ούτε τουφεκιά νοτίως του Γκολάν για σχεδόν 40 χρόνια.

Γίνεται λοιπόν το ψέμα να βαφτίζεται αλήθεια στη συνείδηση μας; Ναι, γίνεται (που θα έλεγε και ο Μπένυ)! Γιατί δυστυχώς η πρώτη ύλη για την αλήθεια και το ψέμα είναι οι ιδεοληπτικές μας εμμονές. Ευτυχώς όμως όλοι και όλα έχουν όρια. Για παράδειγμα δεν μπορώ να φανταστώ πως ο αντιιμπεριαλιστής Πέτρας θα νουθετούσε ένα αγράμματο Σύρο φαντάρο που λιποτάκτησε επειδή δεν ήθελε να σκοτώσει τους συγχωριανούς του. Στο ίδιο πλαίσιο δυσκολεύομαι να δω τον «συμπαθή» κύριο Τόμσεν να δίνει διάλεξη για την ανταγωνιστικότητα και τα ευεργετήματα του μνημονίου στις γειτονιές της Αττικής.

Με δυο λόγια, ας μη δίνουμε και μεγάλη σημασία στις αυθεντίες και ας αναρωτηθούμε παράλληλα πόσο σοφό είναι να λατρεύουμε τα εικονίσματα στο …σκοτάδι. Η λύση δεν βρίσκεται στις ιδεοληψίες που καταπραΰνουν τα αντανακλαστικά της συνείδησης, αλλά στην αθάνατη ρήση του Γκαίτε …«φως, περισσότερο φως»!!!

Τα λέμε σύντομα

Οδυσσέας Ελύτης

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s