Η Έλεν Κέλερ κάποτε είπε…

Κανένας απαισιόδοξος δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό των αστεριών ούτε ταξίδεψε ποτέ σε μια άγνωστη γη!

Το παράδειγμα της Κέλερ είναι η προσωποποίηση της δύναμης της θέλησης. Επίσης αυτή η καταπληκτική Αμερικανίδα αποτελεί την πνευματική μητέρα μιας άλλης ρήσης που λέει, αν είναι αλήθεια ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε τα Ελληνικά είναι το βιολί της σκέψης. Αν λοιπόν είμαστε προικισμένοι με τον τελειότερο αποκωδικοποιητή σκέψης (ελληνικά), τότε για να βγούμε από το αδιέξοδο, άπαξ και βρούμε τη λύση, θα χρειαστεί ο ελάχιστος δυνατός χρόνος για να τη διαδώσουμε και να την βάλουμε σε εφαρμογή. Όπως πριν ακριβώς 71 χρόνια, όταν ο λαός μας σε πείσμα όλων των ειδικών, εκτέλεσε στο ακέραιο το ΟΧΙ του Μεταξά δίνοντας το πρώτο ουσιαστικό χτύπημα στο Φασισμό.

Θα μου πείτε ότι παίζω με τις λέξεις και βάζω στο ίδιο καλάθι μήλα και πορτοκάλια. Μερικώς έχετε δίκιο αλλά το μήνυμα μου πιστεύω φτάνει στα αυτιά σας. Μπορούμε φτάνει να θέλουμε και αποκλείεται να μπορέσουμε αν δεν προσπαθήσουμε σκληρά. Με άλλα λόγια ο πρώτος εχθρός είναι η μοιρολατρία. Και είναι δυστυχώς αλήθεια πως το συγκεκριμένο συναίσθημα απαντά σε πολλούς της γενιάς μου και υπάρχει λόγος για αυτό. Πολλοί που ήμασταν από 18 έως 25 την περίοδο της ολυμπιάδας υπεστήκαμε την πλύση εγκεφάλου της «ευημερίας» της μεταπολίτευσης. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο φτάσαμε να πιστεύουμε πως η ζωή μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ατέρμονη πορεία από την Αράχοβα, στην Μύκονο με ενδιάμεσες στάσεις στην παραλιακή ή την Πειραιώς. Με απλά λόγια εκεί έξω υπάρχει μια μάζα ανθρώπων που φοβάται την εύθηνη, τρέμει τη δουλειά και αδυνατεί να φανταστεί τον κόσμο δίχως ανέσεις. Αυτή η συγκεκριμένη κάστα, φοβισμένη σήμερα όσο ποτέ, με μεγάλη ευκολία θα υπογράψει άκριτα και τον πλέον επονείδιστο συμβιβασμό προκειμένου να εξασφαλίσει για τον εαυτό της την ελάχιστη αναγκαία πολυτέλεια.

Κοιτάζοντας τις διάφορες παρέες στον κόσμο του Facebook, τον χώρο της κατεξοχήν επίπλαστης επίδειξης ευτυχίας, είναι λογικό να αποθαρρύνεται διότι σε πρώτη ανάγνωση η λοβοτομή κάθε άλλο παρά περιθωριακή φαίνεται. Αλλά ευτυχώς καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν.

Δεν θα αρκεστώ σε μια στείρα επανάληψη της σημασία των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην αλλαγή του πολιτικού χάρτη του αραβικού κόσμου, θα πάω τη συζήτηση λίγο παραπέρα. Αυτό που με γεμίζει αισιοδοξία είναι η αλλαγή του χάρτη της ενημέρωσης στην πατρίδα. Δεκάδες σελίδες, ιστολόγια, βίντεο, άρθρα όλων των πολιτικών αποχρώσεων έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία δύο χρόνια τα οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη παραπληροφόρηση. Πολλά από τα δημοσιευόμενα άρθρα είναι ελλιπή, αντιφατικά και αντικρουόμενα αλλά στην πλειοψηφία τους είναι γνήσια, δεν αποτελούν δηλαδή προϊόντα δόλου. Με απλά λόγια ο νέος κόσμος, έχει μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σωστά. Μας πήρε πολύ καιρό, όπως πήρε και πολύ καιρό στην Έλεν Κέλερ να σπάσει την απομόνωση του σκότους και της σιωπής.

Ο κόσμος που κατεβαίνει σήμερα στους δρόμους, μπορεί να μην είναι ενωμένος, αλλά είναι πιο ενημερωμένος από ποτέ. Δεν είναι πρόβατα κανενός κατεστημένου κομματικού μαντριού. Και ακριβώς βρήκαμε το αντίδοτο στον Πρετεντέρη και την Τρέμη, έτσι, αργά ή γρήγορα, θα βρούμε τις ιδέες και τους ανθρώπους για να πούμε ΟΧΙ τόσο στη μοιρολατρία των δειλών όσο και στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Τα λέμε μετά από δύο εβδομάδες

Έλεν Κέλερ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s